Breastfeeding and food introduction in children under one year
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.7306151Keywords:
Breast-feeding. Food. Nutrition. Weaning. Food Introduction. Food Education.Abstract
This article aims to explore feeding practices and factors related to the introduction and/or late feeding of babies, and complementary feeding for children older than 6 months and younger than 1 year. To prepare this article, research was used on trusted sites in the health area, such as the virtual health library MS, on google academic and on Scielo. Searches were carried out in books, introductory manuals and magazines. This article presents the importance of breastfeeding for a good healthy development of the baby and the need for food introduction, from the sixth month of life, as guided by health professionals. Thus, it is essential that health professionals always guide parents, emphasizing the importance of breastfeeding up to six months of age, and the successive introduction of healthy foods.
References
UNICEF alerta: Garantir acesso livre à internet para famílias e crianças vulneráveis é essencial na resposta à Covid-19. ([s.d.]). Recuperado 2 de dezembro de 2022, de https://www.unicef.org/brazil/comunicados-de-imprensa/unicef-alerta-essencial-garantir-acesso-livre-a-internet-para-familias-e-criancas-vulneraveis
Martins, M. de L., & Haack, A. (2012). Conhecimentos maternos sobre alimentaçãocomplementar: Introdução dos alimentos, avaliação e identificação das dificuldades observadas em uma Unidade Básica de Saúde. Comun. ciênc. saúde, 353–359.
Monte, C. M. G., & Giugliani, E. R. J. (2004). Recomendações para alimentação complementar da criança em aleitamento materno. Jornal de Pediatria, 80(5). https://doi.org/10.1590/S0021-75572004000700004
Silva, L. M. P., Venâncio, S. I., & Marchioni, D. M. L. (2010). Práticas de alimentação complementar no primeiro ano de vida e fatores associados. Revista de Nutrição, 23(6), 983–992. https://doi.org/10.1590/S1415-52732010000600005
Balaban, G., Silva, G. A. P. da, Dias, M. L. C. de M., Dias, M. C. de M., Fortaleza, G. T. de M., Morotó, F. M. M., & Rocha, E. C. V. (2004). O aleitamento materno previne o sobrepeso na infância? Revista Brasileira de Saúde Materno Infantil, 4(3), 263–268. https://doi.org/10.1590/S1519-38292004000300006
Brasil. Ministério da Saúde. (2002). Dez Passos para uma Alimentação Saudável. Brasília. Acesso em 2022 out. 01. Disponível em:https://bvsms.saude.gov.br/bvs/publicacoes/10_passos.pdf
Sociedade Brasileira de Pediatria. (2012). Manual de Orientação, Departamento de Nutrologia. Rio de Janeiro. Disponível em: https://www.sbp.com.br/fileadmin/user_upload/pdfs/14 617a-PDManualNutrologia-Alimentacao.pdf
Martins, M. de L., & Haack, A. (2012). Conhecimentos maternos sobre alimentaçãocomplementar: Introdução dos alimentos, avaliação e identificação das dificuldades observadas em uma Unidade Básica de Saúde. Comun. ciênc. saúde, 353–359.
Brasil. Ministério da Saúde. (2022). Alimentação saudável [Internet]. Brasília. Disponível em:https://bvsms.saude.gov.br/bvs/publicacoes/obe sidade_desnutricao.pdf
Nutrição, P. de. (2019, julho 13). Cartilha de orientação nutricional infantil. Portal de Nutrição. https://portaldenutricao.com/cartilha-de-orientacao-nutricional-infantil/
Brasil. Ministério da Saúde. (2022). Secretaria de Atenção à Saúde. Coordenação Geral da Política de Alimentação e Nutrição. Manual de atendimento da criança com desnutrição grave em nível hospitalar / Ministério da Saúde, Secretaria de Atenção à Saúde, Coordenação Geral da Política de Alimentação e Nutrição – Brasília.
Brasil, Ministério da Saúde. (2015). Saúde da Criança, Aleitamento Materno e Alimentação Complementar. 2. ed. Brasília: Ministério da Saúde.