Ways to use Ayurvedic knowledge no nursing process
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.8050925Keywords:
Self-care. Natural Food. Ayurveda. Yoga. Healthy eating. Tridoshas. Naadi Pareeksha. Prakriti.Abstract
This article aims to explore the application of Ayurvedic knowledge of traditional Indian medicine in the nursing process. Presenting the importance and impact of natural foods in the prevention and recovery of patients served by the unified health system is essential to demonstrate a full and healthy life for clients. Ayurveda seeks self-care, seeing each person as a unique and special being, suited to each one's condition, and when accompanied by yoga, it can bring balance between mind, body and spirit. Therefore, it is necessary to explain the powerful impact that the Ayurvedic diet and the practice of this ancient medicine can have on the life of each individual.
References
Acharya R. (2015). Prevention and management diabetes mellitus through classical, vegetables of ayurveda a critical review. Índia: J res Educ Indian Med, XXI, 2015.
Associação Brasileira de Ayurveda [página na internet]. Associação Brasileira de Ayurveda. Acesso em: 25 de março de 2023.
Braga, C. de M. (2011). Histórico da utilização de plantas medicinais. https://bdm.unb.br/handle/10483/1856
Brasil. Ministério da Saúde. (2019). O Ayurveda na Política Nacional de Práticas Integrativas e Complementares (PNPIC): análise do material didático do Sistema
Brasil. Ministério da Saúde. Ministério da Saúde Gabinete do Ministro.
Acesso em: 20 de março de 2023. Disponível em:https://bvsms.saude.gov.br/bvs/saudelegis/gm/2017/prt0849_28_03_2017.htm
Carneiro, D. (2016). Histórias do Ayurveda no Brasil. Espaço Arjuna [revista Internet]. Novembro de 2016. Acesso em: 21 de março de 2023. Disponível em: http://biopsicologia.com.br/wpcontent/uploads/2016/11/APOSTILA-MODULO1-DO-CURSO-ON-LINE.pdf
Deveza, A. C. R. S. (2013). Ayurveda – a medicina clássica indiana. Revista de Medicina, 92(3), 156. https://doi.org/10.11606/issn.1679-9836.v92i3p156-165
Gasperi, P. D., Raduns, V., & Ghiorzi, Â. R. (2008). A dieta ayurvédica e a consulta de enfermagem: Uma proposta de cuidado. Ciência & Saúde Coletiva, 13(2), 495–506. https://doi.org/10.1590/S1413-81232008000200025
https://ayurveda.org.br/alimentaosattvica/
ILLCV, Instituto lado a lado com a vida- hipertensão. (2023). Acesso em: 26 de março de 2023. Disponível em: https://blog.fastformat.co/normas-vancouver-o-quesao/#:~:text=No%20caso%20de%20publica%C3%A7%
Institute of Post Graduate teaching e Research in Ayurveda.
Ketabi, S. R. (2017). Ayurveda (First American edition). Alpha, a member of Penguin Random House LLC.
Lad, V. (1999). The complete book of Ayurvedic home remedies (1st pbk. ed). Three Rivers Press.
Lima, D. M. da S. de, & Oliveira, G. K. C. de. (2020). Plano de negócio: saúde & bem estar alimentação. Ric.cps.sp.gov.br.
https://ric.cps.sp.gov.br/handle/123456789/4716
Moharana, P., Roushan, R. (2018). Naadi Pareeksha: An Ancient Method of Diagnosis. Ayu Pharm Chem, 9(1), 2018.
Morais, R. T. B. (2014). Proposição de modelo de sistema de recomendação para uma alimentação saudável baseado na medicina Ayurvédica. Www.repositorio.ufal.br.
http://www.repositorio.ufal.br/jspui/handle/riufal/1764
Pinheiro, C. H. da J., Medeiros, R. A. R., Pinheiro, D. G. M., & Marinho, M. de J. F. (2007). Uso do ioga como recurso não-farmacológico no tratamento da hipertensão arterial essencial. Rev. bras. hipertens, 226–232.
Pó, M. (2009). Pulsologia Ayurvédica - Teresa Osório. Slideshare a Scribd company [página na internet]. 14 de outubro de 2009. Acesso em: 26 de março de 2023.
Disponível em: https://pt.slideshare.net/michelepo/pulsologia-ayurvdica-teresa-osrio
Silva, G. C. da. (2018). Desenvolvimento de Menu Gastronômico com base na alimentação Ayurvédica. https://repositorio.ifsc.edu.br/handle/123456789/1133
Sociedade Brasileira de Análises Clínicas [página na internet]. SBAC- Sociedade Brasileira de Análise Clínicas. Acesso em: 26 de março de 2023. Disponível em: http://www.sbac.org.br/blog/2018/11/26/qual-a-situacao-da-diabetesnobrasil/#:~:text=A%20Organiza%C3%A7%C3%A3o%20Mundial%20da%20Sa%C3%BAde,aos%20108%20milh%C3%B5es%20de%201980.
Sociedade Brasileira de Diabetes. Sociedade Brasileira de Diabetes. Acesso em: 26 de março de 2023. Disponível em:https://www.diabetes.org.br/publico/diabetes/oquee-diabetes Único de Saúde (SUS). Acesso em: 20 de março de 2023. Disponível: https://www.arca.fiocruz.br/bitstream/icict/37794/2
World Health Organization. (2010). Benchmarks for training in traditional/complementary and alternative medicine: Benchmarks for training in Ayurveda. https://apps.who.int/iris/handle/10665/44352